V Prešove rozšírili kamerový a monitorovací systém

17.12.2003 Celý región

O dva prístroje rozšírili využívaný kamerovací a monitorovací systém v historickom jadre mesta Prešov. Slávnostné spustenie ukončenej druhej etapy do prevádz...
O dva prístroje rozšírili využívaný kamerovací a monitorovací systém v historickom jadre mesta Prešov. Slávnostné spustenie ukončenej druhej etapy do prevádzky sa uskutočnilo 15. decembra za účasti podpredsedu Národnej rady SR Viliama Vetešku. Na investíciu za približne 560 tisíc Sk dostalo mesto Prešov z rezervy vlády SR príspevok 350 tisíc Sk.

Náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Pavlovský konštatoval veľmi pozitívne skúsenosti z trojročného fungovania prvých dvoch kamier inštalovaných na Hlavnej ulici. Pomáhajú identifikovať najmä páchateľov viacerej drobnej trestnej činnosti a nedisciplinovaných vodičov. Nové zariadenia po mesačných inštalačných prácach budú snímať 24 hodín dianie na Slovenskej ulici a v časti pri súsoší sv. Trojice v severnej časti centrálnej mestskej zóny. Umiestnenie vyplynulo zo štatistiky páchania trestnej činnosti na území mesta. Už po doterajších skúsenostiach sa získané záznamy ukladajú v databáze na niekoľko dní, neskôr sa z nich dajú vyhotoviť aj fotografie.
Výberové konanie vyhrala prešovská firma SPEX, s. r. o. S inštaláciou podobných zariadení má už skúseností nielen pre samosprávne orgány miest, ale aj pre rôzne firmy. Dve nové kamery v Prešove, americkej výroby, predstavujú zložitý mechanizmus vybavený aj schopnosťou automatického prepnutia do nočného režimu, keď sa zvyšuje citlivosť snímania okolia.
Pavlovský povedal, že celý monitorovací systém v Prešove - nielen v historickej časti mesta, ale aj na sídliskách - by mal v konečnej podobe pozostávať z 24 kamier. Realizácia má prebiehať po etapách a aj na rok 2004 požiadali od vlády SR príspevok 500 tisíc Sk.

(jj)
 

Vyberte región